Universitatea din Bucuresti

Masuri de eficienta energetica in sectorul rezidential

1. Folositi becuri economice (sau LED-uri) care consuma cu aproximativ 80% mai putin decat cele vechi. Chiar daca sunt putin mai scumpe decat cele traditionale, pretul de achizitionare se va amortiza in timp deoarece au o durata mai lunga de viata.
2. Aprindeti lumina numai atunci cand este nevoie, nu lasati becurile sa lumineze daca nu sunteti in incapere. Un bec de 100 W uitat aprins pentru o ora in fiecare zi poate consuma o energie de 36,5 kWh pe an.
3. Iluminatul inteligent poate fi de folos. Este mai bine sa ai surse de lumina separate pentru diferite parti ale camerei decat una singura de o intensitate mai mare.
4. Utilizati lampile cu senzor de miscare. Amplasate in locurile in care sunt utile, acestea pot scuti consumatorii de risipa de energie. De exemplu, in afara casei puteti instala un sensor de miscare, care aprinde lumina doar atunci cand este detectata miscare.
5. Schimba-ti becurile din casa! Cumpara lampi fluorescente compacte. Acestea dureaza mai mult si consumă de 4-5 ori mai putina energie electrica.
6. Aparatul de aer conditionat este un mare consumator de energie electrica. Folositi-l cu moderatie si setati temperatura cu 4-5 grade C mai putin decat cea de afara.
7. Daca nu folositi in mod frecvent un aparat, scoateti-l din priza.
8. Cand cumparați, cautați produse cu consum de energie in modul stand-by redus.
9. Cafetierele au pierderi de energie uriașe in modul stand-by, de obicei in jur de 60KWh /an sau 9EUR /an.
10. Asigurati-va ca aparatul dvs. pentru cafea este cu adevarat “off ” atunci cand nu il folositi (unele aparate pentru cafea  au funcţia “auto-off”).
11. Frigiderul poate consuma aproape dublu daca sta aproape de calorifer sau aragaz. Pozitionati frigiderul departe de o sursa de caldura.
12. Congelatorul poate consuma pana la 30% mai multa energie daca in el se aduna gheata. Dezghetati congelatorul frigiderului in mod regulat.
13. Inchideti monitorul daca nu il folositi un timp mai indelungat.
14. Utilizati un prelungitor de comutare pentru grupuri de calculatoare sau aparate video.
15. Cand achiziționati un computer personal nou, alegeti un laptop si veti economisi 80% din energie.
16. Alegeti computere cu eticheta Energy Star. Puteti reduce factura de energie cu pana la 135 EUR alegand un produs cu eticheta Energy Star.
17. Utilizati masina de spalat doar atunci cand s-au strans suficient de multe haine murdare pentru a fi incarcata la capacitate maxima, fara sa depasiti insa greutatea permisa. Masina de spalat isi reduce consumul de electricitate cu o treime daca se foloseste un program de spalare la 40 grade C in loc de 60 grade C.
18. Utilizati functia ECO a masinii de spalat. Aceasta functie inseamna o spalare mai rapida la o temperatura mai scazuta. Programele economice sunt concepute pentru a reduce costul facturilor de apa si energie electrica si pentru a proteja mediul.
19. Stoarcerea rufelor prin centrifugare in masina de spalat este mai economica la viteze mai mari de rotatie (de exemplu la 1.600 rot/min. in loc de 800 rot/min).
20. Utilizati uscatorul de rufe doar atunci cand este absoluta nevoie, deoarece este un mare consumator de energie electrica.

  

MENU