In locuintele din sectorul privat

   Sfaturi despre cum sa economisiti energie si bani in locuintele din sectorul privat:

Daca locuiti sau sunteti in cautare de locuinte in sectorul privat, iata cateva recomandari:

  •  Verificati certificatul de performanta energetica (CPE) – toate locuintele inchiriate trebuie sa aiba un certificat de performanta energetica (CPE), iar proprietarul are obligatia de a va permite sa vedeți o copie a acestuia. CPE dispune de un sistem de clasificare de la A la G, in care G este nivelul cel mai scazut, iar A este cel mai ridicat. Daca doriti sa reduceti costurile cu energia, atunci ar trebui sa cautati o proprietate care corespunde cel putin unui nivel E. Puteti verifica nivelul prin programul de calcul disponibil aici. 
  •  Daca platiti dv. direct factura la energie, aveti posibilitatea de a schimba furnizorul sau tariful prin incheierea unui contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential . Schimbarea aceasta va poate ajuta sa economisiti bani, asa ca verificati si comparati preturile pentru a gasi cea mai buna varianta. Pe site-ul ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) gasiti o lista actualizata cu furnizorii de energie electrica, in functie de zona geografica, un comparator de tarife si informatii actualizate privind liberalizarea pietei de energie electrica .
  • Daca aveti posibilitatea, puteti solicita un contor inteligent (Smart Meter) de la furnizorul de energie, fara costuri suplimentare. Acestea furnizeaza informatii in timp real cu privire la cat de multa energie electrica consumati si veti putea identifica mai ușor pierderile de energie. Mai multe informatii privind functionalitatea si modul de utilizare a sistemelor de masurare inteligenta gasiti pe site-ul ANRE aici si pe paginile furnizorilor de energie electrica. Aflati mai multe informații despre contorul inteligent: ce este acesta, cum arata si ce funcții au componentele sale dar si despre beneficiile utilizarii unui contor inteligent din videoclipurile disponibile aici si aici.
  • Daca intampinati dificultati in citirea facturilor de energie electrica, gasiti aici un model de factura de energie electrica (anexa la Ordinul nr. 218/2018) si aici un tutorial video explicativ.  
  • Atunci cand va hotarati sa inchiriati o locuinta vedeti daca puteti verifica clasa energetica a aparatelor electrocasnice (de exemplu, frigider, masina de spalat etc).  Cu cat clasa energetica este mai atractiva, cu atat costul va fi mai redus. Mai multe informatii privind etichetele energetice puteti gasi aici si aici.  
  •  Cand va cautati o locuinta, este important  sa aveti in vedere ca aceasta sa fie izolata termic. O casa neizolata sau izolata necorespunzator va pierde rapid caldura in sezonul rece, indiferent de sistemul de incalzire. Astfel, apar dese variatii de temperatura care produc disconfort termic, dar si creșterea valorii facturii de intretinere a locuintei. De asemenea, poate fi un mediu cald si umed perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. A locui intr-o casa mucegaita si umeda poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii dvs.
  • Dacă exista probleme cu umezeala/mucegaiul sau condensul, cereti proprietarului sa ia masuri pentru a le rezolva inainte de a va muta (de exemplu, prin imbunatatirea izolarii proprietatii, instalarea ventilatiei sau prin furnizarea unui de-umidificator).
  • Daca aveti sansa, discutati cu actualii chiriasi – pentru a obtine feedbackul asupra calitatii casei si a oricaror alte probleme.
  • Consultati videoclipul de mai jos. Acesta rezuma sfaturile utile privind economisirea de energie:

MENU